The Beatles and India (Bitlsi i Indija)

bitlsi indiaBitlsi i Indija
Režija: Ajoy Bose, Peter Compton
žanr:  dokumentarni/muzički
 
Bitlsi i Indija je jedinstven istorijski letopis trajne ljubavne veze između Bitlsa i Indije koja je započela pre više od pola veka.
Retki arhivski snimci, zapisi i fotografije, iskazi svedoka i komentari stručnjaka kao i snimci lokacija duž cele Indije oživljavaju zadivljujuće putovanje Džordža, Džona, Pola i Ringa.
Od njihovih dinamičnih života kao zvezda na Zapadu do udaljenih himelajskih ašrama, u potrazi za duhovnim blaženstvom i inspiracijom stvaralačke kreativnosti. Ovo je prvo ozbiljno istraživanje o tome kako je Indija oblikovala razvoj najvećeg rok sastava svih vremena i načina na koje su se povezale dve različite kulture.
Reditelj Adžoj Bouz bio je buntovni tinejdžer iz Kalkute, zaljubljenik u Bitlse, kada su čuveni „čupavci" došli u Indiju. Zbog svoje bujne kose i psihodeličnih cvetova na košulji, čime je imitirao svoju omiljenu četvorku, Adžoj je upadao u žestoke svađe sa svojim ocem. Igrom slučaja, pola veka kasnije, kao već priznat novinar i autor, Bouz piše knjigu, Across The Universe – The Beatles In India, za najvećeg svetskog izdavača Penguin Random House, kako bi obeležio 50. godišnjicu istorijskog putovanja Bitlsa u Rišikeš.
 
Paul McCartney Jane Asher CREDIT Colin Harrison Avico
  • „Film nudi mnogo više od obične priče o Bitlsima ili o Indiji. Muzika, multikulturalno učenje, meditacija, medijske zvezde i mnogi drugi aspekti filma, omogućavaju da bilo ko, ne samo obožavaoci Bitlsa, mogu da pristupe i uživaju uz one koji su definisali jednu eru." – UK Film Review
  • „Taman kad pomislite da je svaki delić nasleđa Bitlsa istražen, stiže ovaj divan dokumentarac koji nudi nešto novo. Po prvi put je priča o Bitlsima i njihovom javnom prodoru u indijsku filozofiju istražena ovako temeljno. Izuzetno važan za sve fanove i ljubitelje." – CerealAtMidnight.com
  • "Zabavan i veseo omaž tome kako su četiri momka uzbudili omladinu svog vremena". – Filmuforia.com

Uloge

  • The Beatles (arhivski snimci)
  • Kabir Bedi
  • Brian Epstein (arhivski snimci) Shammi Kapoor (arhivski snimci)
  • Ravi Shankar (arhivski snimci)
  • Maharishi Mahesh Yogi (arhivski snimci)
 
Trajanje: 96 minuta
Zemlja: Velika Britanija
Jezik: engleski
Godina: 2021.

Facebook

fb radionica 2015 web

Dom Omladine Beograda