PARALELova lista 2019.

07 11 2020 001
Šta smo sve slušali između dva Božića?

Nema povlačenja... mogao bi da bude slogan u muzičkoj industriji u 2019. godini u kojoj su se neki bendovi vratili na velika vrata, neki nastavili da proizvode odlične albume, a neki rešili da propadaju, ali sa stilom.

Dugo smo očekivali povratke Specials-a i Stray Cats-a. I jedni i drugi, nisu se previše oglašavali otkako je CD oduzeo primat vinilu. Obeležili su 40 godina novim albumima i velikim turnejama. Specialsi nikad nisu mnogo marili za objavljivanjem izdanja. Postali su kultni već posle prve ploče. Novi album, "Encore", doneo nam je anti Brexit revoluciju. U tom tonu protekla je turneja. Evropa je nosila Fred Perry, tregere i "martenke", to više nije bila samo britanska "ekskluziva".

07 11 2020 002

Stray Cats su nastavili tamo gde su stali. Ni revolucije, ni evolucije, ali zar je bitno. To se od njih nikada nije ni očekivalo. Rokabili u izvornoj formi... Brian Setzer je i dalje šmeker, ali u penziji, bubnjar Slimm Jim Phantom I dalje slovi za bivšeg muža Brit Ekland I stoji dok udara po bubnjevima, I dalje...

Jeff Tweedy je produktivan kao nekada Džoni Štulić. Novi album, na tragu prethodna tri. Prijatna ploča, nadamo se i turneji. Pa, ko zna, možda opet svrati do Kotora. Koliko god dobar album da snime Pixies, a novi je zaista dobar, uvek ćemo pomisliti, "Kakav bi tek bio, da je tu Kim Deal". Nikada nismo voleli 1. septembar, možda upravo ovaj zavolimo, jer dolaze u Beograd.

Flaming Lips su objavili živu verziju verovatno njihovog najboljeg albuma "Soft Bulletin". Novo izdanje snimanu je u amfiteatru ispod Red Rocks planina, 26. Maja 2016. godine. Nikola Jokić je tada počinjao da "objašnjava"  košarku, istim onim žarom kojim je Wayne Coyne, objasnio koliko je "Race For The Prize", remek delo...

07 11 2020 003

Cigarettes After Sex su posle odličnog dreamy albuma, čini nam se prerano objavili njegovu kopiju. I dalje čekaju da se David Lynch pokrene oko još novijeg Twin Peaksa I da im priliku da zasviraju u "Roundhouse"-u. Ipak, slušajte ovaj album, jer će vas, ako ništa drugo, podsetiti na prvi. Koliko ćete samo muzičkih pravaca otkriti ako budete slušali novi album lidera "My Morning Jacket", Jim Jamesa. On je u saradnji sa Louisville orkestrom i Teddy Abramsom napravio verovatno najprijatniji album prošle godine.

Morrissey je Morrissey, tačno da zapeva kako je kao mali imao svoj pravac. Neki će reći kako tone, neki kako tone sa stilom, ali svako će prvi stati u red pred blagajnu, kada počne prodaja karata za njegov koncert. Ko zna šta nam donosi 2020. kada su u pitanju karijere Stivena Patrika i bivšeg mu drugara Džonija.

Novi album Violent Femmes-a, nije ispunio očekivanja igle Paralelovih gramofona. Milwaukee će ipak ove sezone biti poznatiji po Bucks-ima, nego po Gordon Gano-u i njegovom legendarnom triju. Novi album ima i Amy Lavere, "kraljica" (ne samo) srpskih underground prostora. Odličan album, na tragu "Stranger Me"...

07 11 2020 004

Ne čekamo jedva samo početak nove školske sezone, nego I kraj ove, jer nam u Arenu ponovo dolazi Nick Cave. Promoviše novi album, nastavlja svoju propoved, tamo gde je stao pre dve i po godine.

Lloyd Cole posle sedam godina ima novi solo album. Mešavina raznih uticaja, gotovo da ne možete da prepoznate o kome se radi, ali kada krene vokal, zvučnici se radosno smeju. Nedostaje nam, još od onda kada je bio gost drugog "Paralela", ne baš daleke 2013. godine.

Richard Hawley takođe objavljuje albume u ritmu olimpijskih igara. Dugo se krčkao "Further", možda malo i previše. Zvuk je učvrstio, poneka pesma nas podseća na njegov prethodni album, ali kod njega nema gubitaka ni kada uđe u kakofoniju, ni kada se zaplovi u melodiju. U oba slučaja, emocije ne nedostaju.

Deezer nas je odveo u prijatne tonove raznih francuskih imena. Kid Francescoli se loži na fudbal, Olimpik Marsej i elektroniku, čekamo njegov novi album... a čekamo i Tame Impalu, Isobel Campbell i ko zna šta sve još...  

07 11 2020 005

Odlučiti se za rangiranje ovih albuma bilo bi kao birati s božićne trpeze, te redosled autora i ostvarenja, prepuštamo svakom od Vas na izbor:)  

 • Stray Cats - "40"
 • Specials - "Encore"
 • Wilco - "Ode To Joy"
 • Pixies - "Beneath the Eyrie"
 • Flaming Lips - "The Soft Bulletin Recorded Live At Red Rocks with the Colorado Symphony Orchestra"
 • Cigarettes After Sex - "Cry"
 • Jim James – "The Order Of Nature"
 • Morrissey – "California Son"
 • Violent Femmes – "Hotel Last Resort"
 • Nick Cave – "Ghosteen"
 • Amy Lavere – "Painting Blue"
 • Lloyd Cole – "Guesswork"
 • Richard Hawley – "Further"

Podsetimo se i PARALELovih muzičkih lista iz 2015, 2017, 2019.

Facebook

fb radionica 2015 web

Dom Omladine Beograda