Gde smo sad?

Povodom izlaska novog studijskog albuma Električnog Orgazma, u izdanju Mascoma, Zoza Panjković se priseća njihove diskografije, kao i ličnih momenata koji ga vezuju za srpske Stounse:)
 
el org GSS cover 1527854214

Potičem iz novobeogradskih blokova gde je odnos između sivih i zelenih zdravstvenih knjižica, bio na strani ovih prvih. To je značilo da su većinu činila deca vojnih lica. I oni i mi, imali smo slična vaspitanja, možda bi se razlikovali u proizvođaču televizora, gramofona, koje smo imali, kao i u izboru kluba, za koji smo navijali. I jedne i druge delio je samo Brankov most od "svetla velegrada".
E sad, ne znam da li su imali raniji fajront od nas, ali znam da sam ja gledao TV dok ne bi čuo "Beograde, gordi grade naš...". To je za sobom nosilo i neizbežni gubitak vida, ali zato sad pamtim, kojekakve gluposti, od kojih ne mogu da kažem da kasnije nisam imao koristi.

Ipak, imao sam i ja ograničenja, na tragu vojničke discipline, jer sam ploču mogao da kupujem, jednom mesečno. Međutim, kad nas je preplavio novi talas, a ja neuspešno pokušavao da zabodem sve petice u petom osnovne "J.B. Tito", "stege" su počele da popuštaju. Zato su "Paket aranžman", prva Azra, prvi Električni orgazam i mini LP Idola postali deo moje kolekcije za samo dva meseca. Okej, bio je tu i dupli LP "Mi volimo Zvezdu", koji je najavljivao dvomeč Kupa šampiona sa Interom.

Električni orgazam je tako stigao u moj dom, prvo preko Paket aranžmana. Gledao sam u one moćne fotke članova (sva tri) benda na beogradskim lokacijama, divio se "Električnoj Marini", kako je ponosno stajala pored tamo nekih "Vlade Idola", "Gileta Orgazma" ili "Koje Akrobate". Neću slagati ako kažem da sam bio ponosan, jer smo iz istog grada. Sa 11 godina, nisam ni razmišljao koji su sve muzički pravci uticali na njih. Od njih sam počeo da merim muzičko vreme, da bi kasnije, naravno, redefinisao te početke.
 
11 06 2018 002

Idoli su nastali i nestali, konfederacija Mladenović-Kojić, prirodno se razdvojila kao Češka i Slovačka, a konstanta zvana Orgazam, pržila je i kada je novi talas ulazio u 2.0 verziju sa sve "minismosami" Stublićem ili "dajmijedandobarlizliz" Hourom. Farbao sam školsku ogradu da bi nas oslobodili nastave, na kraju osmog razreda, kad smo zviždali "Kako bubanj kaže" i to u trenutku kada su mnogi bubanj zamenili ritam mašinom.

"Distorziju" sam čekao kao nekada "Odbranu i poslednje dane" 425-462, broj Jugotona u Nušićevoj. Nađite mi jedan bend koji na svom petom albumu ima sa obe strane sve hitove. I zamislite njihovu muku kada su koju godinu kasnije pravili "Best of". Od srednje škole smo se oprostili uz "Letim, sanjam dišem". Noseća pesma je bila himna, "Igra rokenrol cela Jugoslavija", kojoj je, ispostaviće se, nedostajala samo jedna reč, SKORO (CELA). Jer da je rokenrol igrala cela Jugoslavija, sada bi se ložili na Matićeve asistencije Džeki i Mandžukiću. U međuvremenu, počeo sam da obraćam pažnju na muzičke uticaje na Orgazam i shvatio da je "beogradsko filtriranje" njihovih uzora, stvaralo jedan novi original.

Kad čujem bilo koju pesmu Električnog orgazma, neću odmaći dalje od "Komisiona", Galerije "Sebastijan", prave Rajićeve, svih pokojnih derivata "Tri grozda", Kozare i Zvezde, pekare "Čarli", obe strane Topčiderskog brda, jedne bašte u General Ždanovoj... I znam da svako od mojih vršnjaka misli isto, bez obzira da li ima firmu u Kanzasu, leči ljude u Kataru ili pokušava da "na foru" dočeka prvi, upravo ovde.
Da se igrao po gajbama rokenrol, kao što smo mislili da jeste, Orgazam bi danas bio stadionski bend. Ne mogu da kažem da mi je mnogo žao zbog tih stadiona, jer je lepo videti ispunjene iste one sale, koje su punili tokom prethodnih decenija.

Novi album? Jedva čekam ploču, da je dodam na sve prethodne. Orgazam ima novi album, a NME koji je pisao o njima, više ne postoji. Merimo prolazno vreme, da bi videli GDE SMO SAD.

Zoran Panjković

Prev Next Page:

Record Store Day u Čumiću / subota, 22. …

povezani članci

Record Store Day u Čumiću / subota, 22. april

  I ove godine, treće subote u aprilu, širom sveta biće obeležen Record Store Day, praznik malih, nezavisnih prodavnica ploča. Zahvaljujući izdavačkoj kući Mascom Records i prodavnici Mascom Store, u Beogradu se...

Opširnije...

Tribina o pločama i izdavaštvu

povezani članci

Tribina o pločama i izdavaštvu

  U okviru pratećeg programa 6. Festivala muzičkog filma, u petak, 18. novembra, od 18 časova, razgovaraće se o pločama, izdavaštvu, prodavnicama vinila i šire muzičkoj sceni kod nas.  Povod za ovu...

Opširnije...

Preuzmite program festivala

povezani članci

Preuzmite program festivala

Preuzmite program festivala 6. Festival muzičkog filma počinje u četvrtak, 17. novembra, od 19 časova, u velikoj sali Jugoslovenske Kinoteke, projekcijom najnovijeg dokumentarca o Leonardu Koenu Aleluja. Prva četiri dana program se...

Opširnije...

O filmovima - 6. Festival muzičkog filma

povezani članci

O filmovima - 6. Festival muzičkog filma

....... {module [800]} Pogledajte raspored filmova po danima>>>

Opširnije...

Program 6. Paralelnih vizija po danima

povezani članci

Program 6. Paralelnih vizija po danima

  Jugoslovenska Kinoteka 17-20. novembar Četvrtak 17.11. 19č Aleluja! Leonard Koen - Jedno putovanje, jedna pesma /Hallelujah: Leonard Cohen, A Journey, A Song/ dokumentarni, istorijat poznate pesme i vanvremenog umetnika; 2021, SAD, 118 minuta 21č...

Opširnije...

6. Festival muzičkog filma / 17-23. nove…

povezani članci

6. Festival muzičkog filma / 17-23. novembar

  Šesto izdanje Festivala muzičkog filma - Paralelnih vizija, odvijaće se od četvrtka, 17, do nedelje, 20. novembra, u velikoj sali Jugoslovenske Kinoteke u Uzun Mirkovoj ulici, a zatim od ponedeljka...

Opširnije...

Facebook

fb radionica 2015 web

Kontakt

PARALEL

Beogradski

Festival

Subkulture

E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.