Članci

14.9, četvrtak 21h / Zelena soba (Green Room)

green roomRežija: Jeremy Saulnier

Scenario: Jeremy Saulnier

Uloge: Patrick Stewart, Anton Yelchin, Joe Cole, Alia Shawkat, Callum Turner, David W. Thompson, Mark Webber, Macon Blair, Eric Edelstein

Žanr: triler

Trajanje: 96 minuta

Zemlja: SAD

Jezik: engleski

Godina: 2016.

 

 

Ne tiče me se šta ste videli ili uradili. Ali da bude jasno – neće se završiti dobro.

Sreća ne prati pank rok bend The Ain‘t Rights na njihovoj dugoj i neuspešnoj turneji. Taman kad su hteli da je okončaju, dobijaju neočekivani poziv u izolovan, zapušten klub u oregonskim šumama. Postaju očevici nasilja iza scene, i naizgled trećerazredna gaža eskalira u nešto mnogo ozbiljnije. Videli su nešto što nije trebalo, i zatočeni iza scene moraju da se suoče s vlasnikom kluba Darsijem Benkerom (Patrik Stjuart), čovekom spremnim da učini sve kako bi zaštitio svoj opaki tajni poduhvat. Darsi i njegov potčinjeni misle da će se lako otarasiti benda, ali se The Ain‘t Rights pokazuju mnogo veštijim i sposobnijim nego što je bilo ko mogao da očekuje. Preokreću situaciju i postavljaju scenu za poslednji obračun na život i smrt.

Američki National Board of review proglasio je Green Room jednim od deset najboljih nezavisnih filmova u 2016, a časopis Rolling Stone proglasio je The Ain't Rights jednim od 20 najboljih fiktivnih filmskih bendova u istoriji.

„Šarmantno okrutno delo visoke napetosti, savršen u smislu kako brzo i kako lako vam se podvuče pod kožu“. – Globe and Mail

Zelena soba pokazujeoštru pank estetiku, ali njena prava duša je ubitačni death metal.– Star Tribune

„Ovo je jedan pametan film strave.“ – Chicago Sun Times

green room2Džeremi Solnije je rođen u Aleksandriji, u Virdžiniji. Studirao je na Tisch School of the Arts njujorškog univerziteta. Reditelj je i direktor fotografije kratkog filma Crabwalk (2004), dobitnika Velike nagrade žirija na Slamdance-u. Njegov studentski film Blue Rain (2013) utvrdio je njegovu poziciju na nezavisnoj filmskoj sceni: uvrnuta krimi drama smeštena u fino američko predgrađe, bila je miljenik festivala, između ostalih dobitnik je nagrade FIPRESCI u Kanu. Najnoviji igrani film ovog autora Zelena soba imao je premijeru na kanskom programu „Dve nedelje autora“. Njegov sledeći projekat je adaptacija trilera Hold the Dark Vilijema Giraldija za Netflix.