Članci

Umetnost jeste na prodaju / UĐU

uros djuric pozivnica
 
Uroš Đurić je jedan od naših najintrigantnijih savremenih umetnika, koji sticajem okolnosti pripada onoj grupi stvaralaca, čiji je rad jednaku valorizaciju doživeo na međunarodnoj inostranoj, kao i na domaćoj umetničkoj sceni.
 
uros djuric 001

Osim autentičnog slikarstva, koje je deo mnogih prestižnih kolekcija od Muzeja moderne umetnosti u Beču, preko Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, pa do zbirki Zepter i Telenor fondacija..., Uroš je i izuzetan poznavalac terorije umetnosti, pa se tako za njegova vođenja kroz izložbe uvek traži "mesto više", dok je u više navrata, svojim britkim opservacijama u svega nekolko rečenica prikazao svu problematiku naše (ne)postojeće galerijske, te šire i umetničke i kulturne scene.
 
Naravno, njegov medijski angažman, prevashodno kroz filmove Srđana Dragojevića, dobro je poznat i najširoj publici, što sve zajedno daje jednu "Vorholovsku" notu njegovom uticaju na ovdašnji javni i umetnički prostor. 
 
Iggy Pop djuric
 
Ovog leta, jedna od najmlađih beogradskih galerija, Nešović Fine Arts /Čumićevo sokače/, koja se istovremeno i vrlo elegantno i potpuno nepretenciozno uklučila u jačanje domaćih umetničkih potencijala, priređuje izložbu Đurićevih radova, koji do sada nisu bili ponuđeni na prodaju ovdašnjoj publici (period 1997-2016). Postavkom "Na prodaju/On sale", galerija Nešović Fine Arts otvara seriju izložbi kojima će preispitati položaj savremene umetnosti u Srbiji.
 
uros djuric 002
 
Umetnost jeste na prodaju. A kolike su cene radova i kako se zapravo kupuju i prodaju umetnička dela, demistifikovaće zajedničkim snagama ovog leta u Čumiću, Uroš Đurić i Nešović Fine Arts.
 
Publika je pozvana da se pridruži i na samom otvaranju izložbe, u petak, 16. juna, od 19 časova.